path

Zilele Universității Româno-Germane din Sibiu

13-17 mai 2013

Universitatea Româno-Germană din Sibiu a împlinit anul acesta 15 ani de la înființare. Universitatea a luat ființă în 5 mai 1998 și a obținut acreditarea în data de 10 mai 2005, devenind astfel singura universitate particulară acreditată din Sibiu.

Astfel, în perioada 13-17 mai 2013 a avut loc evenimentul „Zilele Universității Româno-Germane din Sibiu”, planificat în contextul aniversării a 15 ani de la înființarea Universității Româno-Germane din Sibiu.

Pe parcursul celor cinci zile, Universitatea a desfășurat o serie de activități ce au cuprins dezbateri pe tema Sistemului de învățământ din România, ateliere de lucru cu dezbateri interactive între studenți și elevi de liceu, precum și acțiuni de consiliere și orientare în carieră dedicate viitorilor absolvenți ai învățământului liceal.

Astfel, agenda evenimentului a cuprins următoarele activități:

  • Ateliere U.R.G.S. – Sistemul de învățământ din România – 13.05.2013;
  • Ateliere U.R.G.S. – Elevii și studenții dezbat – 14.05.2013;
  • Conferință de presă; Ședința solemnă de aniversare a 15 ani de la înființare – 15.05.2013;
  • Ateliere U.R.G.S. – Consiliere și orientare în carieră – 16.05.2013;
  • Ateliere U.R.G.S. – Proiect antreprenoriat „Compania Anului” – 17.05.2013;
  • Zilele porților deschise – 13-17.05.2013.

În data de 13 mai 2013, a fost organizată dezbaterea pe tema Sistemului de învățământ din România, care a reunit directori, consilieri educativi, cadre didactice și elevi din cadrul liceelor din Sibiu. Astfel, învățământul preuniversitar sibian a fost reprezentat de instituții importante ale acestuia, dintre care menționăm: Colegiul Economic „George Barițiu” Sibiu, Colegiul Agricol „D. P. Barcianu” Sibiu; Liceul de Artă, Colegiul Tehnic „Independența” Sibiu, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară „Terezianum” Sibiu și Liceul Tehnologic „Avram Iancu” din Sibiu.

Evenimentul s-a bucurat și de prezența reprezentanților Consiliului Județean al Elevilor Sibiu: Călin Cociș, președintele CJE Sibiu, și Ioana Șurubaru, directorul Departamentului Mobilitate, Informare, Formare și Consiliere din cadrul CJE Sibiu.

Întâlnirea a fost una benefică pentru ambele părți, în cadrul acesteia urmărindu-se identificarea principalelor probleme specifice cu care se confruntă învățământul preuniversitar și universitar din România, în vederea identificării de soluții optime pentru rezolvarea acestora.

În data de 14 mai 2013, au avut loc ateliere de lucru cu dezbateri interactive între două echipe formate din câte trei studenți din cadrul Universității, respectiv trei elevi de liceu din cadrul Colegiului Național „Octavian Goga” din Sibiu.

Dezbaterile dintre studenți și elevi au fost organizate și structurate pe formatul Karl Popper, o formă structurată de dezbatere educațională, care are la bază dialogul dintre două echipe, numite în mod formal Afirmatori și Negatori. Fiecare dintre cele două echipe este compusă din 3 membri, care au la dispoziție o cantitate egală de timp pentru a argumenta în favoarea sau împotriva unei teme. Temele de dezbatere din cadrul acestei acțiuni au fost: Merită să emigrezi și Câinii sunt mai bune animale de companie decât pisicile.

În urma desfășurării acestei acțiuni au fost acordate atestate de participare studenților și elevilor de liceu participanți la activitate.

În data de 15 mai 2013, Universitatea Româno-Germană din Sibiu a organizat Ședința solemnă de aniversare a 15 ani de la înființarea Universității Româno-Germane din Sibiu.

Momentul aniversar a reunit la aceeași masă festivă pe cei patru rectori ai mediului universitar sibian: prof.univ.dr.ing. Ioan Bondrea, rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, gl.bg.prof.univ.dr.ing. Ghiță Bârsan, comandant (rector) al Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu , prof.univ.dr.ing.ec. Nicolaie Georgescu, rectorul Universității „Alma Mater” din Sibiu și prof.univ.dr. Gheorghe Bichicean, rectorul Universității Româno-Germane din Sibiu, gazda acestei manifestări.

La eveniment au participat, de asemenea, membri ai comunităţii academice a Universităţii, studenți și absolvenți ai acesteia, distinși invitați din mediul academic sibian, precum și reprezentanți de seamă ai mediului socio-economic și ai instituțiilor publice locale, care au marcat parcursul Universității și care au avut o contribuție fundamentală la dezvoltarea instituției de învățământ superior.

În data de 16 mai 2013 au avut loc și acțiuni de consiliere și orientare în carieră sub denumirea „Pentru tine, pentru viitorul tău” pentru elevii de liceu, la această activitate participând elevi din cadrul Colegiului Economic „George Barițiu” din Sibiu.

Acțiunea de consiliere și orientare în carieră a avut în vedere:

  • realizarea unei prezentări interactive pe tema consilierii și orientării în carieră;
  • oferirea de sfaturi cu privire la realizarea CV-ului și a scrisorii de intenție;
  • oferirea de sfaturi cu privire la interviul de angajare;
  • evaluarea intereselor, valorilor, abilităților și a ocupațiilor potrivite;
  • aplicarea unei Fișe de autoevaluare – Chestionar de interese, în vederea identificării tipurilor de activități și de ocupații potrivite elevilor, și identificarea tipologiei aferente;
  • discuții informale cu elevii de liceu;
  • distribuirea de materiale de informare – pliante de prezentare generală a U.R.G.S.

Prin intermediul acestei activități, Universitatea noastră dorește să vină în sprijinul tinerilor și viitorilor absolvenți, oferindu-le informații necesare în procesul de planificare a viitorului profesional.

În perioada 13-17 mai 2013, Universitatea Româno-Germană din Sibiu și-a deschis porțile publicului larg în cadrul evenimentului „Zilele porților deschise”. Astfel, elevii de liceu care au trecut pragul Universității au avut posibilitatea de a vizita săli de curs și seminar, laboratoare, de a se întâlni și discuta față în față cu cadrele didactice și cu studenții Universității, de a fi studenți pentru o zi.

„Zilele porților deschise” au vizat prezentarea programelor de studii universitare de licenţă şi masterat ale Universității Româno-Germane din Sibiu, oportunitățile de studiu și practică în străinătate, avantajele și facilitățile oferite studenților, dar și serviciile de consiliere și orientare în carieră puse la dispoziția tinerilor de echipa Centrului de Consiliere și Orientare în Carieră din cadrul Universității.

Toate aceste activități planificate în context aniversar au avut rolul de a conduce la o cunoaștere reciprocă, de a introduce elevii de liceu în viața de student și de a veni în întâmpinarea viitorilor absolvenți.

Afiș
Program
Galerio foto

© 2015 U.R.G. Sibiu | Toate drepturile rezervate| Termeni și condiții