path

Facultatea de Drept și Științe Administrative

- Prezentare -

Începând cu data de 1 octombrie 1998 a început să funcționeze Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative din cadrul Fundației Universitare pentru Integrare Europeană din Sibiu – Universitatea Româno-Germană, instituţie de învăţământ superior a cărei funcţionare a fost acreditată prin Legea nr. 115/2005, publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 393 din 10 mai 2005, având specializarea Drept, cursuri de zi (4 ani) cu predare în limba română. Pe lângă studiile de licență în specializarea Drept, în facultate se desfășoară și cursul post-universitar de formare continuă consacrat Infracțiunilor economico-financiare.
Facultatea şi-a deschis portile in contextul in care Sibiul, ca vechi centru multicultural, are o traditie a coexistentei şi comunicarii exemplare romano-germane. De altfel, nu întâmplător, în Sibiu funcționează unul din consulatele Republicii Federale a Germaniei, aici aflandu-se şi comunitatea germană cea mai puternică din România, reprezentată de Forumul Democrat al Germanilor din România.
Continuitatea acestei coexistente benefice, de secole, se reflecta şi in traditia invatamantului juridic superior sibian. Astfel, in perioada 1844-1884, aici a functionat Academia de Drept cu limba de predare germana, iar dupa anul 1865 şi cu limba de predare romana, precum şi Facultatea de Ştiinte Administrative, apoi de Drept Economic şi Administrativ şi, in prezent Facultatea de Drept ”Simion Barnutiu” din cadrul Universitatii Lucian Blaga care functioneaza inca din anul 1971. Pe acest fundament traditional, infiintarea Universitatii Romano-Germane şi, in cadrul acesteia, a Facultatii de Drept şi Ştiinţe Administrative reprezinta un progres în evoluția fireasca a invatamantului juridic sibian.
Apartenenta sistemului de drept romanesc la sistemul de drept european, romano-germanic, este un argument pozitiv, dar nu suficient pentru realizarea convergentei acestuia cu sistemul de drept comunitar şi european actual. De aceea, realizarea acestui deziderat prin efort propriu, local, conjugat al comunitatii academice sibiene, a fost deosebit de apreciat atat de comunitatea germana din Romania, cat şi de catre statul german prin reprezentantii sai la Sibiu.
Desăvârșirea integrarii europene a Romaniei depinde nu numai de calitatea viitorilor jurişti şi specialişti, ci şi de capacitatea acestora de a asimila sistemele de valori academice europene contemporane, de abilitatea acestora de a comunica in limbi de circulatie europeana şi internaţională. Este motivul pentru care, pe parcursul anilor de studiu, limba şi cultura germana, precum și limba engleza sunt prezente in planurile de invatamant cu o pondere care să asigure invatarea intensiva şi eficienta a acestora.
Promovând calitatea actului didactic, exigența şi profesionalismul, rezultatele Facultății de Drept şi Ştiinţe Administrative din cadrul Universităţii Româno-Germane din Sibiu sunt remarcabile. Astfel, peste 90% din absolvenții promoțiilor 2005-2015 au obtinut licenta în drept în urma promovării examenului de licenţă organizat în cadrul facultăţii.
În anul 2012, Consiliul ARACIS a realizat evaluarea externă academică şi a acordat Universităţii Româno-Germane din Sibiu, calificativul ÎNCREDERE, ceea ce constituie o recunoaştere a calităţii procesului de învăţământ care se desfăşoară în instituţie.

 

© 2015 U.R.G. Sibiu | Toate drepturile rezervate| Termeni și condiții